Acné

Het is echt geen pretje om last te hebben van acné. Hoe langer het duurt, hoe vervelender het is. Het goede nieuws is dat er heel veel praktische informatie voorhanden is om jeugdpuistjes te behandelen en te voorkomen. Je hoeft niet machteloos te zijn en dat geeft hoop, toch? Wij huidtherapeuten krijgen vaak dezelfde vragen van onze cliënten. Dan kan je ze net zo goed beantwoorden in een blog, want hoe meer er bekend is over de juiste aanpak, hoe sneller jij je puistjes weer onder controle krijgt. Succes en als er nog meer vragen zijn: wij staan voor je klaar!

1. Wat is de beste manier van reinigen?

Masseer de licht schuimende emulsie minimaal één minuut in, zodat de zuren de tijd krijgen om de overtollige dode huidcellen te verweken en talg op te lossen. Spoel de huid daarna af met lauw water en dep je huid droog met een handdoek. Als je nog meer wil weten over de perfecte reiniging, lees dan dit blog nog even.

2. Mag ik wel of niet scrubben bij puistjes?

Dat mag wel, tenzij je huid extreem gevoelig is. Bij acné is er vaak sprake van een verdikte dode huidcellenlaag. Deze huidcellen blokkeren de uitgangen van de talgklier, waardoor poriën sneller verstoppen. Met behulp van een goede scrub verwijder je dode huidcellen, zonder de huid te beschadigen. Scrubben stimuleert de celvernieuwing, verbetert de bloedsomloop en herstelt de natuurlijke glans van de huid.

3. Hoe voorkom je de verspreiding van acné-bacteriën?

Hoe moeilijk het ook is: blijf van je huid af. Knijp de puistjes niet zelf uit. Je maakt het echt alleen maar erger. Gebruik schone handdoeken, draag katoen bij acné op de rug, verwissel je kussensloop regelmatig, maak je telefoon schoon, gebruik schone make-up kwastjes. Vooral niet doen: je puistjes verbergen onder een haarband, pony of pet. Bacteriën zijn er gek op.

4. Werkt retinol bij acné?

Niet alleen bij acné, maar ook bij de schade van acné. Retinol (vorm van vitamnine A) heeft het vermogen om zich te binden aan onze huidcellen, waardoor deze geactiveerd worden en sneller vernieuwen. Retinol bevordert dus de groei van normale, gezonde cellen in de huid en rondom de poriën. De poriën gaan hierdoor open, waardoor talg gemakkelijker naar buiten kan stromen en nieuwe talgophopingen, mee-eters en puistjes minder kans maken.

5. Zijn jullie huidproducten duur?

Ze lijken in aanschaf misschien duurder, maar vergeet niet, de therapeutische producten die bij de huidtherapeut verkrijgbaar zijn, werken veel sterker en zijn meer geconcentreerd in vergelijking met middeltjes van de drogist. Daarom gaan deze langer mee en dat scheelt jaarlijks veel geld. Met effectieve huidproducten, die afgestemd zijn op jouw unieke huid, heb je uiteindelijk ook minder behandelingen nodig. Je hoeft niet persé voor honderden euro’s aan producten te schaffen. Met de eerste drie belangrijke stappen wash-scrub-oil control, kom je al een heel eind.

6. Mag ik foundation gebruiken bij acné?

Liever niet, maar we begrijpen dat je op sommige momenten je echt beter kan voelen met foundation. Al is het plaatselijk een dun laagje om de rode vlekjes minder op te laten vallen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel minerale poeders. Wij adviseren de ademende en ontstekingsremmende foundation Lycogel. Deze camouflage ziet er natuurlijk uit op de huid en werkt ondertussen ontstekingsremmend op geeft puistjes. Ook bevat Lycogel SPF 30.

7. Mag ik even in de zon zitten om mijn puistjes uit te drogen?

Je zou denken dat het helpt, maar op lange termijn verstopt de huid de juist nog meer. De zon maakt de dode huidcellenlaag dikker waardoor talg nog meer geblokkeerd raakt. Ook vergroot je de kans op pigmentvlekjes en werk je het herstelproces van de huid tegen. Hoe fijn het ook is, blijf je huid beschermen met een olievrije zonnebrandcrème.

8. Ik heb al vlekjes en littekentjes door acné, ben ik nu te laat?

Hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen: je huid is gelukkig vergevingsgezind. De huid is tot zekere hoogte in staat om zich te vernieuwen. Bijzonder toch? Met enkele behandelingen is het mogelijk om de huidtextuur te verbeteren, vlekjes te vervagen en een littekentjes aan te pakken. Het is dan wel belangrijk dat de ontstekingen onder controle zijn.

Lees meer over deze behandelingen: