Ambulante
diabeteszorg

Wat is diabetes?

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, maakt uw lichaam weinig tot geen insuline aan. Het lichaam kan het bloedsuikergehalte niet meer zelf in evenwicht houden en de bloedsuiker loopt te hoog op. Er kan schade ontstaan aan de bloedvaten, de ogen, het zenuwstelsel en de nieren. Daardoor kunt u klachten krijgen als slect zien, tintelingen in armen en benen en problemen met lopen. Ook geeft diabetes een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen. Bij de behandeling ligt de nadruk op leefstijl. Een verbeterde leefstijl in combinatie met medicijnen kunnen klachten helpen voorkomen. De medicijnen brengen het bloedglucose naar beneden en hebben een cholesterol- en bloeddrukverlagende werking.

Verhoogd risico

Iedereen kan diabetes krijgen maar sommige mensen lopen meer risico dan anderen. U loopt verhoogd risico als u ouder bent dan 45 jaar, overgewicht heeft, te weinig beweegt of rookt. Ook speelt erfelijkheid een rol en komt diabetes meer voor bij mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Hindoestaanse afkomst. Wat kunt u zelf doen? Voor mensen met diabetes is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen en controleren. Gezond en regelmatig eten, veel bewegen en niet roken zorgen ervoor dat u minder medicijnen nodig heeft. Indien u overgewicht heeft is het belangrijk om af te vallen. Laat ook uw omgeving weten dat u diabetes heeft en zorg dat zij de verschijnselen van een hypo of hyper herkent. Onze verpleegkundige kan u adviseren en voorzien van voorlichtingsmateriaal.

 

Ons zorgprogramma

Diabetes vraagt om een goede begeleiding en behandeling. Pro Direct Zorg biedt gespecialiseerde verpleegkundige zorg. Onze verpleegkundige komt bij u aan huis voor advies en ondersteuning. U ontvangt praktische tips en informatie zodat u zelf verder kan, waar nodig met steun van bekenden of met professionele hulp van Pro Direct Zorg. Wij helpen u om de gevolgen van diabetes te beperken en u ondanks uw ziekte optimaal te laten functioneren.